Vinterhalvåret er for alvor over os: Det betyder, at det er tid til at fordybe sig i litteratur fra Phendelings bibliotek. Selv har jeg kigget efter i Phendelings kasse med nye bøger, som vores trofaste medlemmer bidrager med i periodevis, og jeg vil derfor gerne præsentere nytilkomne bidrag.

Med sine 262 tætskrevne sider er Robert Beers “The Handbook of Tibetan Symbols” et ganske omfattende leksikon om buddhistiske symboler. Bogen er på engelsk, og heldigvis forfattet i så enkel form som overhovedet muligt. Af samme grund lykkes det for Beer at skabe et opslagsværk for den seriøse studerende ind i tibetansk buddhisme.
Bogens største åbenbaring er oplevelsen af, hvor mange symboler, der faktisk optræder inden for buddhismen – og ikke mindst de frodige forklaringer på deres betydning: Forfatteren beskriver symbolerne ud fra Hinayana, Mahayana, Vajrayana, såvel som ud fra hinduisme/vedisk tradition. Bogen går så vidt som at trække på referencer fra oldtidens storkulturer, som sandsynligvis har påvirket eller blev påvirket buddhismen.
“The Handbook of Tibetan Symbols” er rigt illustreret, men det forandrer ikke på, at det er et informationspakket leksika, som man nok kun læser i mindre bidder ad gangen.
“The Life & Spiritual Songs of Milarepa” er en lille bog i halvsides format og er skrevet af Khenchen Thrangu Rinpoche fra Thrangu klostret i Namo Buddha på Nepals side mod Himalaya. Som titlen antyder, omhandler bogen Milarepas gerninger for Dharmaens udbredelse, og dens enkle engelsksprog gør den nem at gå til, såfremt man ønsker at få viden om den tibetanske sanger og poet. En enkel bog at læse, men nok mest et tilvalg, hvis man vil fordybe sig i det detaljerede univers inden for Karma Kagyu.

“Abiding in the Retreat – A Nyung Na Commentary” er skrevet af Lama Zopa Rinpoche; eller rettere, nok nedskrevet af en engelsksproget forfatter, som har transskriberet Lama Zopas belæringer. Dette er et omfattende værk, som præsenterer den trinvise vej, man skal gå i denne retræte; bogens værdi øges nok mere, såfremt man faktisk ønsker at følge praksis.

Der er et væld af andre nye titler, som kan hjælpe en gennem de mørke aftener. Her nævnes blot nogle få: “A Guide to the Words of my Perfect Teacher” af Khenpo Ngawang Pelzang, “Meditation og spiritual materialisme” af Chögyam Trunpa. “How to practice – The Way to a Meaningful Life” af Dalai Lama og “The essence of Tibetan Buddhism” af Lama Thubten Yeshe

Er du ikke medlem af Phendelings bibiotek? Skriv til info@phendeling.dk for info