Phendeling tilbyder igen i år, at du kan fejre det nye år i stilhed. Det lyder måske skørt, men for de, der har prøvet det, er det stærkt vanedannende. Og der er plads til både øvede og nybegyndere på årets retreat, som finder sted 29. december – 2. januar. Temaet for retreatet er instruktion og praksis af shamata, meditation på åndedrættet. som praktiseres for at opnå en højere grad af indre ro og harmoni.

 

 

Du kan læse mere om retreatet her: https://phendeling.dk/wp/kalenderretreat/
Herunder har vi spurgt to tidligere retreat-kursister, hvad de får ud af at deltage. Vi håber, at det kan inspirere til at flere får lyst til at være med.

 

Lotte Haubert

 

Hvorfor tager du på stilhedsretreat i nytåret?
Jeg har tidligere holdt flere nytårsretreats på Rørvig Folkehøjskole, da jeg mediterede transcendental meditation, så det er ikke nyt for mig. Jeg er ikke så meget til fest og larm og vil gerne væk fra byen, når det hele “går amok” – og foretage mig noget meningsfyldt. Hvis ikke jeg skulle arbejde i år, ville jeg helt sikkert tage med igen. Jeg håber, det bliver muligt til næste år.

Hvordan har du oplevet det at være i stilhed flere dage i træk?
Jeg nyder meget, at der ikke bliver “snik-snakket” og er ofte i stilhed hos mig selv, hvor jeg bor alene. Det giver ro i mit hoved. Det har været dejligt at være på stilhedsretreat på Gomde. Det eneste svære var – den første gang – ikke at tale med de spændende, nye mennesker, man lavede mad sammen med.

Hvad er det bedste minde, du tager med dig fra stilhedsretreatet?
Der er virkelig dejligt på Gomde og et fint tempelrum, men mest er det nok alle de gode, guidede meditationer og små belæringer fra Tenzin Drolkar. Hun er så levende og fintfølende; stor inspiration – som har fuldendt opholdet. God, sund vegetarmad er også for mig et must, og det får man heldigvis også på Gomde.

 

Lene Østergaard

 

Hvorfor tager du på stilhedsretreat i nytåret?
For mig har nytåret altid markeret en mulighed for refleksion. En refleksion på hvordan jeg former mit liv, og hvilket indhold jeg fylder det med. Selvom jeg oftest er til vilde nytårsfester, har jeg igennem mange år brugt de første dage af det nye år på at meditere på det nye år og reflektere på det gamle, der er gået. I nytåret 2015/16, havde jeg ekstra brug for en refleksiv pause, så derfor var det en gave, at Phendeling arrangerede stilleretreatet på Gomde.

Hvordan har du oplevet det at være i stilhed flere dage i træk?
Jeg har efterhåndet været på en del stille retreats, så jeg var forberedt på, hvad der ville være svært, og hvad der ville være let. For mig tager det lige en halv dag at lande, finde min ro og min rytme. Finde mit åndedræt, mit nærvær og opmærksomhed i den gruppe jeg er sammen med på retreat. Og når jeg tillader mig selv bare at være, går det hele ligesom af sig selv. Selvom vi i gruppen ikke taler sammen, oplever jeg alligevel stille samtaler i energi, kropssprog og stemninger. Det er faktisk ganske særligt.

Hvad er det bedste minde du tager med dig fra stilhedsretreatet?
Jeg tror ikke, jeg kan udpege et bestemt minde eller oplevelse, men jeg har en fornemmelse af ro en del tid efter, at jeg er kommet hjem igen. Og så er Gomde et særligt sted. Faktisk oplever jeg, at stedet inviterer til stilhed og ro. Både tempelrummet og naturen giver mig så mange dejlige stunder, som jeg forsøger at holde fast i, når jeg er hjemme i storbyen igen.