”Jeg hedder Karolina. Jeg gør rent i Phendeling. Og så er jeg også formand”. Sådan præsenterede Karolina Gyaljen sig selv ved den nyligt overståede generalforsamling i Phendeling. Og sådan er hun, vores formand: Selv om hun er nært tilknyttet Lakha Lama, har praktiseret buddhisme siden midten af 90’erne og er gift med en tidligere tibetansk munk, er hun ikke meget for overhovedet at kalde sig selv for buddhist. For som hun siger: ”Jeg prøver jo bare at leve dharma’en”.

Af Julie Relsted

I dette interview kan du møde den ydmyge, men også indsigtsfulde formand for Phendeling, Karolina Gyaljen. Her fortæller hun blandt andet, hvordan hun i første omgang fik kontakt til Lakha Lama, og hvordan han blev hendes indgang til en spirituel praksis omkring dharma’en:

– Jeg mødte første gang Lakha Lama tilbage i 1993, da jeg tog til en fredsmeditation i Frederiksberg Kirke. Ude foran kirken stod en lille asiatisk mand og gav hånd til alle, der gik ind. Jeg vidste ikke, hvem han var, men det gjorde stort indtryk på mig, at han stod der, bød velkommen og sagde ”tak fordi du kom” til os alle.

Et stykke tid efter mødet i Frederiksberg Kirke skulle Karolina til Nordindien og endte med en tur, hvor Lakha Lama var rejseleder. På rejsen fik de, som hun udtrykker det, en rigtig god kontakt, og Lakha inviterede efterfølgende Karolina til at komme hjem til ham i Søborg, som var det sted, hvor han på det tidspunkt underviste i meditation og buddhistiske filosofi. Det tog hende seks måneder før hun første gang tog til Søborg, men siden har hun uden pause fulgt Lakha og hans belæringer:

– Det har altid været utroligt givende at gå til Lakha Rinpoches belæringer. Uanset om jeg hører det samme 20 gange i træk, så synker tingene bare dybere ind for hver gang. Det er svært at sætte ord på, men vi er meget, meget heldige, at vi har Lakha Lama. Jeg tror slet ikke, at vi er klar over, hvor heldige vi faktisk er, siger Karolina og fortsætter:

– Jeg gør jo rent i Phendeling hver tirsdag, og efter Lakhas belæringer har jeg ofte oplevet rengøringen som ren meditation, hvor der virkelig har listet sig nogle erkendelser ind.

Karolina har for relativ nyligt også fået opgaven med at oversætte Lakha Lamas belæringer. Alle der har hørt hende oversætte, er enige om, at hun er en begavet og indsigtsfuld oversætter. Det ændrer dog ikke ved Karolinas egen oplevelse:

– Jeg kan virkelig ikke lide det. Jeg kan ikke lide at blive eksponeret på den måde. Men hvis jeg skal oversætte for Lakha Lama, bestræber jeg mig på, at det skal være perfekt. For alle skal have glæde af Lama’ens ord, og den danske oversættelse skal være optimal i forhold til hans budskab.

Karolina er gift med Wangdi Gyaljen, en tidligere tibetansk munk, hun mødte i Nepal på en rejse med Lakha Lama. Der opstod en helt speciel kontakt mellem de to, som betød, at Wangdi få måneder senere kom til Danmark, hvor de blev gift. Det er nu 17 år og tre børn siden. Karolina er på den måde en del af det tibetanske samfund i Danmark, og de små og store tibetansk buddhistiske ritualer er en fleksibel, men integreret del af livet i familien Gyaljen. Karolina foræller:

– Det er meget forskelligt, hvad vi gør. Indimellem siger vi tibetanske bordbønner, indimellem reciterer børnene et mantra, inden de tager i skole. Og hvis det fx er en form for mærkedag for dem, har vi en lille ceremoni, hvor børnene får en katak om halsen, mens vi ønsker gode ting for dem. (Katak er det hvide tørklæde, som anvendes ved mange tibetanske ceremonier).
Karolinas travle hverdag efterlader ikke tid til lange ritualer i hendes personlige praksis, men én ting når hun dog hver dag:

– Min daglige tara-praksis når jeg altid. Det er meget dejligt. Jeg gør det altid om aftenen, når alle er gået i seng, og det er mørkt. Så sidder jeg på min seng, kigger op på mit alter og reciterer tara-mantra. Det er forskelligt hvor mange jeg når, men det er en rigtig dejlig måde at slutte dagen af på. Det giver fred.

– Hvordan kan det være, at det lige er taras mantra, som betyder så meget for dig?

– For det første har Lakha Lama givet mange hvid-tara-indvielser, som jeg har været med til. Og så har jeg fået lagt mit tibetanske horoskop, hvor jeg har fået at vide, at det er hvid tara, som vil hjælpe mig, når jeg dør.

Når man spørger Karolina til hendes rolle som formand for Phendeling, understreger hun meget stærkt, at hendes rolle er ren formel. Hun siger:

– Ani Tenzin er Phendelings leder, og Lakha Lama er vores spirituelle leder. Phendeling er et fantastisk sted. Det giver så meget at være medlem. Og selv om man måske ikke synes, at man får så meget ud af det lige nu, så bliver der hele tiden lagt frø i jorden. Og man går aldrig forgæves. Det er jeg helt sikker på.

Har du fået lyst til at møde Karolina, kan du møde op søndag 12. juni, kl. 19.00, hvor hun står for en rolig aften, hvor vi sammen reciterer langtlivsbønner og mantraer i stilhed.